onsdag, september 05, 2007
Okseløp i Xávia
En ting jeg begynner å forstå her i Valencia er at dette er ikke et sted for dyr. De har fester på fester der plaging av dyr inngår som en del av underholdningen. Alle har jo hørt om tyrefekting, men det er nesten bare toppen av kransekaka når det gjelder dyretortur. (det skal også sies at en del av "underholdningen" er blitt moderert i nyere tid).
En av mange fester spanjoler generelt og kanskje valencianere spesielt liker, er å springe foran okser. Skolen arrangerte tur til en tursitby kalt Javier el Xávia, der vi fikk oppleve enn litt mild
for okseløp. Her ble oksen sluppet inn på et avgrenset området der lokalbefolkningen (og noen turister) prøvde å komme så nærme oksen som mulig før de kom seg i sikkerhet. Menneskene hadde alle fordelene. På tre av sidene var det tribune og undere der "bur" der menneskene kunne springe inn uten at oksen fikk tak i dem, og på den siste siden var havnen, dvs de kunne hoppe uti. Til slutt hadde de en platting de kunne stå oppå og en trapp. Disse var dog ikke like sikre da noen av oksene hoppet opp dit. (se bilder for bedre forståelse).
Men det må innrømmes at det var underholdene å se på, selv om jeg, imotsetning til spanjolene, heiet på oksene. Og man kunne se veldig godt hvem som var nye og hvem som hadde holdt på en stund. I den første runden med okser var de fleste gutter på rundt 15 - 20 år, mens den andre runden (som startet 23.30) hadde en del eldre mennesker og mange flere turister (som sikkert hadde drukket seg til mot). Disse oksene hadde det litt bedre enn sine brødre i tyrefekterbransjen, siden disse ikke blir stukket sverd i og etterpå blir tatt med tilbake til gården de kom fra (eller så ble det sagt). (se på videoen for bedre forståelse)
Og av andre ting spanjoler liker å bruke dyr til kan dette fortelles: Et sted jager de oksene 2km før de ender opp i en murvegg, et annet valg er i den lille landsbyen der de vært år sjekker om sauer kan fly ved å hive dem ut fra et kirketårn. Til nå har ingen gjort noe annet enn å lande på bakken, i de siste årene har de heldigvis landet på noe mykt så dødeligheten etter dette stuntet er ikke så stor. Hva som skjer den dagen en sau faktisk flyr sin vei vet jeg ikke, men jeg regner med at det er omtrent det samme som skjer når griser flyr...
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar